Den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA meddelade att landet genomfört det ”säkra och perfekta” kärnvapenprovet, det tredje i ordningen. Kritiken haglar nu över Nordkorea från hela världen.

Carl Bildt sade till SR:

”Vi har en ny parti- och statsledning i Kina som tydligt har varnat Nordkorea för detta, vi har en ny president i Sydkorea där man hoppats kunna mjuka upp förbindelserna till Nordkorea och mitt i detta spränger man en kärnladdning; det är ytterligt provokativt och destabiliserande.”

Det kinesiska utrikesdepatementet sade i ett uttalande:

”Det är Kinas bestämda inställning att förverkliga nedrustningen på Koreahalvön och förhindra nukleär spridning och bibehålla fred och stabilitet i nordöstra Asien.”

FN:s säkerhetsråd ska hålla ett krismöte på eftermiddagen idag. Frankrikes president François Hollande, som starkt fördömde provsprängningen, sade att Paris kommer att stå bakom kraftiga åtgärder från FN:s säkerhetsråd.

Idag håller USA:s president ett tal till nationen, bestämt sedan tidigare. Barack Obama sade i ett uttalande att Nordkoreas agerande kräver en reaktion från världssamfundet.


Annons