Många svenskar tycker att midsommar är årets viktigaste högtid när familjen, släktingarna och nära vännerna samlas för att fira tillsammans. For en del är firandet startskottet till en efterlängtad sommarsemester efter en lång vinter.


Varje år, första fredagen efter sommarsolståndet, som är en astronomisk term för den dag som har årets längsta dagsljusperiod, drar svenskarna ut på landet för att fira midsommarafton. Ursprungligen firade man solståndet. När kristendomen kom till Sverige slogs midsommarfirandet ihop med firandet av Johannes Döparens dag, den 24 juni. I Sverige infaller midsommarafton mellan den 20 and 24 juni, efter ett riksdagsbeslut 1953.

Enligt gammal folktro bjuder midsommarnatten på magi och förväntningar. Svenskar pyntar sina hem med björkkvistar och blommor. Tidigt på midsommarafton börjar man bygga majstången som är en symbol för fruktsamhet. Man dansar också kring majstången.

Epoch Times reportrar besökte Slottsskogen i Göteborg för att titta på festligheterna. Ingen tvekan om att det var folkfest på gång. I Slottskogen firades midsommarafton med dans, sång och lekar med folkdanslagen Västanvind och Näverluren. Barnen och föräldrarna sjöng och dansade kring majstången.

Dansen avslutades med en låtsasfyrverkeri som barnen och föräldrarna sköt iväg till åskådarnas förtjusning.

Efter barnen och föräldrarna kom folkdanslagen. De hoppade, snurrade och svängde till folkdansmusik ackompanjerad av musik från dragspel och violin som blandades med ljudet från lustiga skratt och prasslande träd i vinden.

Traditionell midsommarmat är olika sorters inlagd sill, färsk nypotatis kokt med dill och gräddfil med gräslök. Barnen dricker läsk eller saft och vuxna dricker öl och brännvin. Desserten består av jordgubbar med grädde eller glass.

Midsommarfirandet fortsätter långt in på natten. Enligt gammal folktro ska unga flickor plocka sju eller tio sorters blommor helst vid ett vägskäl, klättra över nio gärdesgårdar och gå till sängs utan att yppa ett ord. I drömmen på natten kommer hon att träffa sin tillkommande.

Olyckligtvis kan sommarnatten ofta bli stökig. En del blir onödigt berusade. Det händer drunkningsolyckor, misshandel och även dödsfall. Många författare och poeter använder midsommaren som bakgrund i sina berättelser.

– Den svenska midsommaren har sitt ursprung långt tillbaka i tiden – ända till vikingatiden, säger Bo Oscarsson, lokalhistoriker från Jämtland.

I modern tid har det utvecklats till ett firande för barn och barnslighet utan kyrkliga inslag, enligt Oscarsson.

– Begreppet midsommar har en obegriplig innebörd. Midsommar infaller inte mitt i sommaren och inte heller vid sommarsolståndet... juni är försommar, juli högsommar och augusti sensommar. Midsommaren borde alltså infalla i mitten av juli, enligt Oscarsson

I vilket fall som helst, värdesätter svenskarna midsommaren. De får ett tillfälle att fly från den hetsiga stadsmiljön och dra sig tillbaka på landet.

Folkmusik och dans runt majstången är en tradition i Slottsskogen i Göteborg sedan många år tillbaka.
Folkmusik och dans runt majstången är en tradition i Slottsskogen i Göteborg sedan många år tillbaka.
Agnetha Folestad, (andra från höger) från folkdanslaget Näverluren, ledde dansen och lekarna. Foton: Lilly Wang, Epoch Times Sverige
Agnetha Folestad, (andra från höger) från folkdanslaget Näverluren, ledde dansen och lekarna. Foton: Lilly Wang, Epoch Times Sverige

Annons