En ny rapport visar att lungcancerfallen har ökat i Pekings stadskärna med 56 procent det senaste decenniet. Lungcancer är numera vanligast bland elakartade tumörer, en alarmerande ökning, som många kineser på sociala medier skyller på den dåliga luftkvaliteten.

Pekings kommunala hälsobyrå släppte nyligen en rapport som visar ökningen mellan 2001 och 2010, skrev statliga China Youth Daily i måndags. En talesperson inom byrån berättade att orsaken till lungcancerfallen främst beror på rökning.

Officiell statistik visar emellertid att andelen kinesiska män som röker har gått ner avsevärt de senaste åren, enligt Global Adult Tobacco Survey-China 2010 Country Report. Den visar att rökning hos män mellan 15 och 69 år har fallit med fem procent från 1996, då 33,7 procent rökte, till 2010, då siffran var 27,9 procent.

Hälsobyrån i Peking medgav att luftföroreningar är en bidragande faktor, men påpekade att rökning är orsaken, enligt tidningen.

Peking och andra kinesiska städer har fått rykte om sig att lida av konstant dålig luft. I mars skylldes den extrema dimman på luftföroreningar, och den orsakade förseningar i flygplanstrafiken till och från Peking. Dessutom sänkte sig en tjock, gul dimma över staden Wuhan i juni. Många spekulerade att det berodde på föroreningar.

USA:s ambassad i Peking beskriver stadens luftkvalitet i termer som “farlig” eller “mycket ohälsosam” för känsliga människor, i sin dagliga twitterrapportering i ämnet.

På Sina Weibo skrev signaturen
“Jingyan_melody” att de ökande lungcancerfallen ”helt klart beror på miljöföroreningar, men de säger att rökning är orsaken. Antalet folk som röker har minskat, framför allt på offentliga platser”.

Andra kineser på internet instämmer i att antalet rökare har minskat.

“Det är verkligen chockerande! Den här siffran inkluderar inte ens den rörliga befolkningen. Vi måste göra allt i vår makt för att inte göra miljön sämre”, skrev Wang Huiyao, ordförande för Pekingbaserade tankesmedjan Center for China and Globalization på Weibo.

“De senaste tio åren har rökare och rökområden minskat. Varför har lungcancerfallen ökat så mycket?” tillade Wang.

Pekings lokalregering meddelade i oktober att man börjat mäta halten av små luftpartiklar enligt PM2.5-standarden (partiklar mindre än 2,5 mikrometer).

Zhao Yue, biträdande chef för Pekings kommunala miljöövervakningscenter, medgav att miljöförorening av små luftpartiklar – den sort som lätt kan tränga in i lungans gasöverförande delar – kommer att överskrida PM2.5-standarden en lång tid framöver, rapporterade statliga Xinhua.

Hao Jiming, professor vid Tsinghuas institut för miljö- och teknikforskning, berättade också för Xinhua att Peking inte ens har nått standarden för PM10, som mäter luftpartiklar mindre än 10 mikrometer.

Han sade att staden inte kommer att leva upp till den standarden på omkring tio år.

– PM2.5 är en del av PM10. Eftersom PM10 aldrig har nåtts, kommer det att bli ännu svårare att nå PM2.5, sade Yu Jianhua på Pekings miljöskyddsbyrå. PM10 är en av de fyra största föroreningsfaktorerna i Pekings luft.

I juni bad Kinas regim USA:s ambassad att sluta uppdatera data om stadens luftkvalitet på sin twitter, som har över 35 000 följare. Man sade att uppdateringarna strider mot kinesiska förordningar.

Många analytiker har pekat på Kinas snabbt växande ekonomi som orsak till de senaste föroreningarna och miljökatastroferna, vilket lett till missnöje med befattningshavare. Under sommaren demonstrerade omkring 20 000 människor mot ett planerat bygge av en rörledning nära Shanghai. De stormade regeringsbyggnaden och slet av borgmästarens skjorta.Tilläggsrapportering av Jack Phillips.


Översatt från engelska.


Annons