På måndagen meddelade arkeologer att det har bevisats  "bortom tvivel" att det skelett som hösten 2012 hittades under en parkeringsplats i Leicester, England, är kung Richard III:s kvarlevor.

Det var i september som arkeologer vid University of Leicester agerade på en magkänsla att Richard kunde vara begravd under kommunfullmäktiges parkeringsplats.

När de började leta efter kung Richards lämningar, grävdes det upp ett skelett av en vuxen man som såg ut att ha varit i strid. Han hade tydliga skador på skallbenet och en pilspets av metall mellan revbenen i övre delen av ryggen.

Skelettet visade också tecken på skolios, vilket  stämmer överens med samtida berättelser om kungens utseende.

Richard Buckley från University of Leicester, den ledande arkeologen i projektet för hitta kungens försvunna kropp, sade på presskonferensen under måndagen att hans grupp hade visat "bortom rimligt tvivel" att skelettet tillhör den siste smorde kungen i England, rapporterar The Guardian.

På University of Leicester har man studerat skelettet med hjälp av kol14-metoden och dna-analys.

Dna från skelettet
matchar dna från Michael Ibsen, en möbelsnickare i London, som är ättling till Richards syster Anne av York i rakt nedstigande led.

Journalisten Maev Kennedy från The Guardian har talat med Michael Ibsen. När Ibsen hörde bekräftelsen på söndagen och lyssnade på de framlagda bevisen, blev han tyst och sade sedan:

”Mitt huvud är klarare nu än när jag först hörde nyheten. Många, många hundra människor dog i det området den dagen. Han var en kung, men bara en av de döda. Han levde i en mycket våldsam tidsperiod och sådana dödsfall kunde inte vara varken vackra eller snabba.”

Philippa Langley, manusförfattare och medlem av Richard III Society, har varit en av de drivande bakom projektet. Hon sade i höstas när projektet startade:

”Sökandet efter Richards grav är bara en aspekt av de pågående forskningsinsatserna för att upptäcka den verkliga Richard III.”

”Kung Richard hann regera endast under två år. Efter hans nederlag nedvärderades hans rykte i händerna på hans motståndare och efterträdare, släkten Tudors. Utmaningen ligger i att avslöja sanningen bakom myterna”, sade Langley.

Richard III regerade England från 1483 till 1485, under Rosornas krig, och besegrades vid Bosworth Field av Henrik Tudors armé. Tudor tog sedan över tronen som Henrik VII.

Richards kropp, avklädd och plundrad, fördes efter slaget till Leicester där han begravdes i franciskanermunkarnas klosterkyrka känd som Greyfriars.

Kung Richard III var den siste kungen av huset York och han har senare gestaltats i en av Shakespeares historiska pjäser närmast som en despot och skurkfigur.

Richards kropp kommer att begravas i Leicester domkyrka under en ekumenisk ceremoni i början av nästa år.

En tillfällig utställning öppnar den 8 februari, följt av ett permanent besökscentrum som berättar historien om Richards liv och död. En donation på tio tusen pund till en ny gravutsmyckning åt monarken har redan mottagits av Richard III Society.Källor: The Guardian, University of Leicester.


Annons