Folk vet ibland inte vad de ska kalla min dotter. Den gentile säger att hon är "speciell". Andra säger att hon är "annorlunda". Somliga tycker att hon är "gravt förståndshandikappad". "Utvecklingsförsenad" är ett ord jag fnissar åt, hon har så sällan bråttom. Barn brukar tro att hon är sjuk. Själv tycker jag utvecklingsstörd är bra.

På 1700-talet bestämde man sig för att utvecklingsstörda människor inte längre skulle kallas för "dumbe", som var ett nedsättande ord. Istället introducerade man det lite tjusigare ordet "idiot", som kommer från grekiskans "egen". Man öppnade den första idiotanstalten i Sverige 1866 vid Nya Varvet i Göteborg, där tre idioter fick idiotundervisning.

Men idioten blev sinnesslö, och den sinnesslöe blev efterbliven år 1955.

Visst, ord styr medvetandet i vissa riktningar. Om tillräckligt många illasinnade personer säger idiot tillräckligt många gånger, och lägger in nedvärderande undertoner i det, så kommer idiot att bli ett ovärdigt ord efter ett tag. Men en idiot är en idiot oavsett, det är inte idioten som rör sig.

Vad är det för poäng med att göra en lokalvårdare av en städare, och en hygientekniker av en lokalvårdare? Det intressanta med att byta ut ord som fått stigmatiserande betydelser är att det uteslutande handlar om att höja en grupp människors status genom att byta till ett lite tjusigare namn. Men vad har "hygientekniker" med städning att göra? Och kommer associationen till teknik verkligen att tränga sig in i folks medvetanden, bygga en bro till storsinnet och få dem att tänka: Ja, städning är inte så dumt, trots allt?

1968 blev den efterblivne utvecklingsstörd. Även om det egentligen inte har någon djupare betydelse så är ordet ganska bra när man tänker på saken.

En störning är någonting som kommer utifrån, en omständighet som är så svår att hantera att man blir störd av det; den hindrar ens fortsatta utveckling. Jag tänker att min uppgift bland annat är att stärka min dotters självkänsla, så att hon får verktyg att hantera faktorer som stör hennes unika utveckling. Så att hon själv vet att hon är intelligent när någon kommer och insinuerar att hon är dum. Tror på att hon kan, när någon säger till henne att hon inte kan. Så att hon kan utvecklas, i sin perfekta egenart. Det kan verkligen vara utvecklingsstörande att bli fördummad.

Idag är termen idiot frånstötande och inget varken jag själv eller Socialstyrelsen skulle rekommendera någon att använda. Men hade jag varit en av 1700-talets idioter hade jag kanske hoppats att någon sade till mig att stå rak i ryggen, tycka om mig själv och säga: ”Han som sare, han vare”. Om samhället känner sig tvunget att ändra på hur man benämner mig hela tiden, är inte det i sig nedvärderande? Omvärlden kunde välja att stå upp för höga värderingar istället för att vika sig för nedvärderingar.


Annons