I en avlägsen del av Sibirien har man beslutat om att betala ut skottpengar på varg efter att mängder av renar och hästar dödats av rovdjuren.

I Sakha-republiken i nordöstra Sibirien, ett glest befolkat område som är nästan lika stort som Indien, har presidenten, Igar Borisov, infört undantagstillstånd och en omfattande vargjakt för att få bukt med vargproblemet.

Han uppmanar att vargjägare ska specialutbildas och regeringen kommer att göra allt som behövs för att stödja dem.

Jakten inleds den 15 januari och pågår fram till 15 april, målet är att 3000 vargar ska skjutas under den tiden.

Förra året dödades 16 000 tamrenar och 300 hästar av varg i Sakha. Borisov uppger att vargstammen i republiken årligen kostar 157 miljoner rubel (cirka 29 miljoner kronor).

Experter tror att vargarna har migrerat till Sakha för att livnära sig på renar efter att populationen av skogsharar minskat på Rysslands taiga.

Skottpengar på varg kommer att införas och enligt Russia Today antyder myndigheterna också att de jägare som avlivar flest vargar kommer att belönas med upp till cirka 20 000 kronor vilket är en stor summa i den sibiriska republiken.

I den närbelägna Zabaikalskyregionen höjdes priset på vargpäls från 5000 rubel till 7000 för att sporra till fler skjutna vargar.

I januari förra året invaderades den sibiriska byn Verkhoyansk av en flock på 400 vargar som dödade 30 av byns hästar på fyra dagar.

Drygt hälften av Sakha är beläget ovanför polcirkeln med en befolkning under 1 miljon. Nästan alla Rysslands diamanter utvinns i det här området. På vintern blir det fruktansvärt kallt med en temperatur under minus 45 grader vilket gör det ännu svårare för jägarna.

Byn Ojmjakon har kallats världens kallaste bebodda plats, rapporterar AFP.  År 1933 uppmättes en temperatur på minus 67,7 grader.


Källa: Jägareförbundet


Annons