De fem kallaste platserna

1. Vostoks forskningsstation, Antarktis

Vostoks station i Antarktis är en av jordens kallaste platser. På den ryska forskningsstationen har uppmätts den lägsta temperaturen, minus 89,2 grader Celsius. Antarktis är inte bara jordens kallaste plats utan också den blåsigaste och har den högsta totala landhöjningen av världens kontinenter. Trots att 90 procent av isen i världen finns på Antarktis regnar det nästan aldrig där, vilket gör det tekniskt sett till en öken.

2. Ojmjakon, Ryssland


Alla vet att det är kallt i Ryssland. Staden Ojmjakon är den kallaste bebodda platsen i världen. Den lägsta temperatur som har registreras är -71,2 grader Celsius. Den lilla staden har en befolkning på runt 500 personer. Även om det är mycket kallt där på vintern fortsätter invånarna ändå att leva sina liv och barnen går i skolan, om temperaturen inte sjunker under - 52 grader Celsius.  Ibland blir det så kallt på natten att fåglarna stelnar av köld.


3. Verkhoyansk, Ryssland


En annan väldigt kall stad i Ryssland är Verkhoyansk som har en befolkning på cirka 1400 invånare. Den lägsta temperatur som någonsin registrerats där är -69,8 grader Celsius. Mellan 1860-talet och början av nittonhundratalet deporterades folk av politiska skäl till Verkhoyansk.


4.  North Ice, Grönland


På vår lista innehar Grönland fjärdeplatsen för jordens kallaste platser. Det är också den kallaste regionen på det västra halvklotet. Den lägsta temperatur som registrerats vid North Ice är - 66 grader Celsius. North Ice är en brittisk forskningsstation som ligger mitt på det grönländska istäcket.


5. Snag, Yukonterritoriet i Kanada


Snag ligger i Yukon territoriet i Kanada. Det är den kallaste platsen på den nordamerikanska kontinenten. Den lägsta temperatur som mätts upp är - 63 grader Celsius. Snag blir så kallt för att bergen blockerar den varma luften från Stilla havet. Kall luft från bergen hittar sin väg ner till Snag. På grund av dess speciella geografiska egenskaper kan man höra människor på flera mils avstånd när man är utomhus i Snag.

De fem varmaste platserna


1.  Al'Aziziyah, Libyen


Al'Aziziyah, som ligger i nordvästra Libyen, är en av de varmaste beboeliga platserna på jorden. Den 13 september 1922, uppmättes temperaturen till 57,8 grader Celsius.


2. Death Valley, Kalifornien


Namnet säger allt. Beläget i sydöstra Kalifornien är Death Valley den hetaste, torraste och lägst belägna platsen i Nordamerika. Den högsta temperaturen som registrerats i Death Valley är 56,7 grader Celsius. Även fast det är mycket varmt under dagen kan det bli minusgrader under natten.


3.  Ghudamis, Libyen


I Libyen är det varmt. Ghudamis är en stad som ligger i en oas i västra Libyen. Den högsta temperaturen som uppmätts vid Ghudamis är 55 grader Celsius. Folk bygger sina hus av kalk, palmträdstammar och lera för att överleva den brutala värmen och sandstormarna.


4. Kebili, Tunisien


Kebili är också en stad belägen i en oas i centrala Tunisien. Den anses vara den fjärde varmaste platsen i världen och den hetaste dagen någonsin var 55 grader Celsius. Kebili är också känd för sina utmärkta dadlar, enligt uppgift kanske världens bästa dadlar.


5.  Timbuktu, Mali


Timbuktu ligger i Mali i Västafrika. Det är en av de mest kända platserna i Afrika. Temperaturen kan bli så hög som 54,5 grader Celsius. Timbuktu var ett centrum av central betydelse under spridningen av islam i Afrika.

Översatt från engelska


Annons