• American Pie: Reunion
  • Produktionsår: 2012
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Jon Hurwitz & Hayden Schlossberg
  • Medverkande: Jason Biggs, Alyson Hannigan, Seann William Scott, Chris Klein, Thomas Ian Nicholas, Tara Reid, Mena Suvari, Eddie Kaye Thomas, Eugene Levy, Jennifer Coolidge m fl.
  • Kommer ut: 120801

Hela gänget är tillbaka igen, med Jim (Biggs) och Stifler (Scott) i spetsen. Grabbarna har fortfarande ett par bra scener, men nu börjar det bli tröttsamt.

”American Pie” (Paul Weitz, USA, 1999) handlade om fyra killar som sista året på high school ingick i en pakt som gick ut på att de skulle förlora oskulden innan de tog sin examen. Men det var för tretton år sedan och nu ska de alla träffas när deras årskurs ska återförening. Den här filmen verkar mest handla om att vara nöjd med livet. Det är alltså inte ett vidare intressant slut vi har att se fram emot. Det stämmer i och för sig med alla uppföljarna.

Det är alltså inte mycket till handling eller karaktärsutveckling i den här filmen. Men det finns en anledning till att Jason Biggs och Seann William Scott fick fem miljoner vardera för att medverka i den här filmen; de är bäst på vad de gör. Biggs är bäst i världen på att spela den lite tafatta killen som alltid hamnar i knepiga situationer. I den här filmen är han exempelvis inblandad i en sekvens där han vaknar upp utan byxor i sitt kök. Humorn ligger på samma nivå som i originalet när hans fru och hennes kompis kommer hem och han försöker dölja sin belägenhet. Scott, å sin sida, är bäst i världen på att spela den konstant svärande och sexfixerade svinpälsen till kompis som du inte är riktigt säker på att du vill ha. Han är i sedvanlig god form i denna film.

Men förutom just Biggs och Scott är det inte så mycket kul med den här filmen. Det är klart att man förväntar sig att återse alla de gamla karaktärerna. Men det är kanske först nu man inser att de inte allihop behövs för att göra en rolig film. De skulle kunna göra en film med bara Jim, Stifler, Jims pappa (Levy) och Stiflers mamma (Coolidge). Det hade nog nästan funkat lika bra.


Annons