I kinesisk matlagning betonas en harmonisk blandning av färg, arom, smak och konsistens i de många olika rätterna som ingår i en måltid. Ingefära är en viktig ingrediens i det asiatiska köket och har en stor användning inom den traditionella läkekonsten.

Balans och kontrast sägs vara nyckelorden i kinesisk matlagning och detta baseras på den forntida taoistiska filosofin om yin och yang. Kvinnan eller mannen som tycker om att laga mat, kocken och den professionella köksmästaren håller alla dessa principer i sinnet när de förbereder en måltid.

En färsk ingrediens som är väsentlig i kinesisk matlagning är ingefära; en aromatisk, skarp rotstock som ursprungligen kommer från Asien. Kineserna betraktar ingefära som yang (värme), eller genomträngande, och som balanserar den kalla maten, Yin (kyla), för att skapa harmoni. Den är förvisso en säregen krydda och ger en unik smak till många maträtter.

”Ung ingefära” är saftig och fyllig med en mycket mild smak. Den finns att köpa året runt. De unga rötterna marineras ofta i vinäger och äts som mellanmål. ”Gammal ingefära” är fibrös och nästan torr. Saften från de gamla ingefärsrötterna är mycket stark och används ofta i kinesisk matlagning för att smaksätta skaldjur eller fårkött.

Indier och kineser har använt ingefära i tusentals år, både som mat och som ”universalmedicin” för att behandla magbesvär, feber och infektioner och för att få vitalitet och ett långt liv. Ingefära kan också användas för att motverka och lindra åksjuka.

Under 400-talet använde man ingefära i sjömännens mat för att förhindra sjösjuka och skörbjugg. Studier visar också att ingefära kan lindra smärta och ha goda effekter mot inflammation.

I Japan marineras ingefära tillsammans med sushi och sashimi. I väst används torkad och mald ingefära som smaksättare i pajer, bakelser, desserter och kakor, särskilt i pepparkakor! Kristalliserad ingefära är också populär och säljs i olika styrkor, från mild till stark. Naturligtvis är ingefära den huvudsakliga smaksättaren i ginger ale och ginger beer.

Vid förkylning kan ingefära lindra nästäppthet och öppna upp bihålorna. Lämpligt är att dricka det som avkok eller te. För att tillaga ett enkelt te på ingefära: häll kokande vatten över en kvarts tesked med hackad färsk ingefära. Låt det dra i 5 minuter och sila det innan det dricks. Tillsätt honung, apelsin- eller citronskivor för smak.

Oskalad ingefära
håller i en vecka om den bevaras i en papperspåse och förvaras i en grönsaksbehållare i kylen. Om du vill att ingefäran skall hålla längre, skala den, häll på sherry eller vodka och lägg den i en försluten burk. Ingefära som förvaras på det här sättet håller i upp till tre månader.

Om man har gallsten, äter cancermedicin eller behandlas med blodförtunnande medicin bör man ta det försiktigt med ingefära.

Mer information om ingefära: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/183

Läs gärna originalartikel på engelska

Efter att patienterna lagts ovanpå en matta av skivad ingefära behandlas de med örtmediciner som bränns  på ett TCM-sjukhus (Traditionell kinesisk medicin) i Hangzhou, Zhejiangprovinsen i östra Kina.
Efter att patienterna lagts ovanpå en matta av skivad ingefära behandlas de med örtmediciner som bränns på ett TCM-sjukhus (Traditionell kinesisk medicin) i Hangzhou, Zhejiangprovinsen i östra Kina.
Foto: AFP/ Getty Images

Annons