Färgämnet curcumin som finns i gurkmeja har visat sig kunna förnya och reparera  skadad vävnad i levern hos råttor med diabetes, visar en studie som publicerats i tidskriften Journal of Medical Association of Thailand.

Gurkmeja är en krydda som ger den karaktäristiska smaken i curryblandningar. Curcumin, färgämnet som ger kryddan dess gula färg, smakar dock inte mycket.


När forskare vid Srinakharinwirot universitetet i Bangkok gav gurkmeja till diabetessjuka råttor med leverskador sågs positiva förändringar efter åtta veckors behandling.

Forskarna använde sig av både vanligt ljussmikroskop och svepelektronmikroskopi så kallad SEM för att studera råttornas organ.

”Fascinerande - mikrovaskulaturen (de minsta blodkärlen) i levern i den curcuminbehandlade gruppen började regenereras och repareras till sitt friska och normala tillstånd”, säger forskarlaget om sin upptäckt.

Även tidigare studier har visat på den positiva effekten som curcumin har på typ 1 och typ 2 diabetes.

En studie som gjordes 2010 vid Saint Louis University i USA visade att curcumin kan förebygga och behandla skador på levern som uppstått vid fettlever som är kopplad till fetma och viktökning och inte relaterad till alkohol, så kallad Non Alcoholic Steato-Hepatitis(NASH).

Gurkmeja har i tusentals år använts i asiatiska länderna både utvärtes och invärtes inom den traditionella folkmedicinen.

Modern forskning har visat att gurkmeja har antioxiderande och inflammationshämmande effekt.

 

 


Annons