På fredagen förklarade FN att den halvårslånga svälten i södra Somalia är över, men betonade behovet av fortsatt humanitärt bistånd.

Enligt FN:s analysenhet för livsmedelsförsörjning beror den förbättrade situationen på att mattillgången har ökat, i kombination med en god skördesäsong.

Omkring en tredjedel av befolkningen, eller 2,34 miljoner människor, är fortfarande i akut behov av humanitära insatser i området, sade FN. Enligt uttalandet kan dessa människor inte tillgodose sina grundläggande behov, som livsmedel.

FN har nu sänkt den akuta nivån i södra Somalia från "fem", som innebär hungersnöd, till "fyra", akut livsmedelsbrist.

"Detta är resultatet av betydande humanitära insatser och början av Deyr-skörden, som förväntas bli betydligt bättre än vanligt," sade FN.

Förra året drabbades östra Afrika av en av de värsta torkperioderna på flera årtionden. I Somalia förvärrades situationen av instabilitet, vilket ledde till att FN förklarade området svältdrabbat. Södra Somalia kontrolleras i huvudsak av den militanta organisationen al-Shabaab, som USA och andra västerländska regeringar anser vara en terroristorganisation.

Al-Shabaab, som är kopplad till al-Qaida, har i de delar av landet som de kontrollerar förbjudit merparten av allt biståndsarbete.  I torsdags bannlyste de Röda Korset med förevändning att gruppen delade ut dålig mat.

Vid hungersnödens inträde i juli 2011 efter flera uteblivna regn, flydde hundra tusentals somalier till flyktingläger i grannländerna Kenya och Etiopien för att få mat.

Officiellt sett så har Somalia inte haft någon centralregering sedan 1991. Olika fraktioner har istället kontrollerat delar av landet.

Översatt från engelska.


Annons