Endast två timmar från Stockholm, vid porten till Lappland, hittar du Europas sista vildmark. På Granö Beckasin bor man i fina trädhus som kallas för fågelnästen högt ovanför marken, i stugor eller på campingen. 

Granö Beckasin, som öppnade den 10 juni, är en unik destination. Här finns stora bergsområden, sjöar och flera nationalparker.

Platsen skall locka människor som inte drar sig för att ge sig ut i skog och mark. Besökare som söker efter nya upplevelser och vill njuta av de fantastiska omgivningarna. Skogen består mest av tall och gran, men storskalig avverkning har minskat antalet gamla skogar, som är en viktig del av den biologiska mångfalden

Ett fågelnäste.
Ett fågelnäste.
Foto: Patrick Trädgårdh)

Här hittar man också Sveriges sista orörda älvar, som rinner ostört på sin väg till havet. På de många myrarna växer det gott om hjortron, som är ett uppskattat bär. Många människor åker många mil för att plocka ”myrarnas gula guld”.

Allt Granö Beckasin gör ska ha en ekologisk grundtanke och vara av hög kvalitet. Det ekologiska tänkandet och den höga kvaliteten ska genomsyra allt från naturguidningarna i skogen och maten som serveras till byggnadsmaterialen.

Bo som en fågel.
Bo som en fågel.
Foto: Angelica Johansson)

Alla verksamheter bedrivs med stor respekt för miljön. Till exempel kan du göra en flottfärd, åka hundspann, gå på älgsafari eller delta på en örtvandring.

Maten som serveras är i huvudsak ekologisk och närproducerad. Kött och fisk kommer från skogar och sjöar runt omkring.
- Vi vill ge gästerna en helhetsupplevese med mat, boende och aktiviteter. Upplevelserna syftar till att öppna besökarnas sinnen. Att få lugnet att se det lilla i det stora och det stora i det lilla, säger Angelica Johansson.

På Granö Beckasin bor du mitt i naturen, men har full hotellstandard och bekvämigheter. Varje fågelnäste har en fågel som tema och det avspeglar sig i hela inredningen. Möbler och inredningsdetaljer är personliga och omsorgsfullt utvalda.

Dessa fågelnästen har blivit mycket populära och Angelica Johansson berättar att man ska bygga ett stort hus, som ser ut som en jättebeckasin som ska inhysa ett unikt fågelgalleri fyllt med konserverade fåglar.

Nästets inredning.
Nästets inredning.
Foto: Patrick Trädgårdh

Granö Beckasin har inspirerats av Jan-Erik Sjöblom, en man som hyser en djup kärlek för fåglar och natur. Som konservator har han bevarat mer än 30.000 fåglar och andra djur under de senaste 70 åren. Trots att han gav bort de flesta av dem, behöll han en samling på cirkaa 1000 exemplar.

För att försäkra sig om att hans samling blir kvar i bygden har Jan-Erik doerat den till kommunens invånare.
- Hans donation gav oss idén att inte bara skapa ett fågelgalleri, utan en helt ny destination, säger Angelica Johansson, CEO på Granö Beckasin.

Känslan av att vara fri som en fågel har fascinerat människor i alla tider. Alltsedan konstnären Mikael Genberg skapade det första hotellet uppe i ett träd, i den största eken i en park i Västerås har denna form av boende har spridit sig över hela Sverige.

Mikael Genberg hade arbetat som konstnär i många år, när han kände att han ville expandera konstnärsrollen och då skapade han Hotell Hackspett tretton meter upp i den stora eken.

-Tanken med ett trädhushotell är att erbjuda gästerna en märklig upplevelse av närhet till både naturen och staden på en och samma gång. Man känner sig trots bilar, tåg och människor väldigt avskuren från omvärlden, säger konstnären Mikael Genberg.


Annons