loadingKinesisk ölkommers som den ser ut i dag. Men nu har arkeologer upptäckt spår av kinesiskt öl som är 5 000 år gammalt. (Foto: Greg Baker /TT/AP-arkivbild)
Kinesisk ölkommers som den ser ut i dag. Men nu har arkeologer upptäckt spår av kinesiskt öl som är 5 000 år gammalt. (Foto: Greg Baker /TT/AP-arkivbild)
Vetenskap

5 000-årigt öl upptäckt i Kina

TT-AFP

Begreppet vällagrat öl har tagits till en ny nivå. Spår som upptäckts i keramik av arkeologer i Kina tyder på ett 5 000-årigt recept där ingredienser från öst och väst mixats, uppger forskare.

Fynden utgör det äldsta beviset för öltillverkning i Kina. De visar också att människorna i trakten redan för 50 sekler sedan behärskade en avancerad ölbryggningsteknik, enligt studien som publiceras i den amerikanska tidskriften PNAS.

Forskarna hittade gula, glimmade rester i de vida kärlens öppningar, och analyser avslöjar ingredienserna: durra, hirs, korn, rotknölar samt en sydostasiatisk växt som är känd under namnet Jobs tårar.

– Upptäckten av korn är en överraskning, säger Jiajing Wang på Stanforduniversitetet i Kalifornien och tillägger att det är det äldsta beviset för spannmålsslaget som hittats i arkeologiskt material från Kina.

Tidigt korn

– Detta ölrecept tyder på en mix av kinesiska och västliga traditioner: korn från väst och hirs, Jobs tårar och rotknölar från Kina.

Studien tyder på att kornet kom till Kina kring 1 000 år tidigare än vad forskare trott. Spannmålet kan också ha använts inom öltillverkningen långt innan kornet blev allmänt spritt i jordbruket.

Vid fyndplatsen i Mijiya, nära en biflod till Weifloden i norra Kina, har arkeologerna också hittat artefakter som pekar på att filtrering och lagring av öl förekommit där.

Surt och sött

Ugnar som mycket väl kan ha använts för att hetta upp och mäska spannmålskornen hör också till upptäckterna.

Men hur smakade drycken?

– Min gissning är att ölet kan ha smakat lite surt och lite sött. Den sura smaken kom från jästa spannmålskorn och den söta från rotknölar, säger Jianjing Wang.

Bryggdes under Yangshaokulturen
Öltillverkningen utfördes av människor som levde under Yangshaokulturen, en jordbrukskultur som existerade i Kina kring 5 000-3 000 år före Kristus.
Den målade keramiken, varav en stor samling finns på Östasiatiska museet i Stockholm, präglar perioden.
Den svenska geologen och arkeologen Johan Gunnar Andersson, kallad Kina-Gunnar, upptäckte rester av kulturen i byn Yangshao i Henanprovinsen 1921.
Källa: Nationalencyklopedien, tidskriften Populär historia.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingKinesisk ölkommers som den ser ut i dag. Men nu har arkeologer upptäckt spår av kinesiskt öl som är 5 000 år gammalt. (Foto: Greg Baker /TT/AP-arkivbild)
Kinesisk ölkommers som den ser ut i dag. Men nu har arkeologer upptäckt spår av kinesiskt öl som är 5 000 år gammalt. (Foto: Greg Baker /TT/AP-arkivbild)
Vetenskap

5 000-årigt öl upptäckt i Kina

TT-AFP

Begreppet vällagrat öl har tagits till en ny nivå. Spår som upptäckts i keramik av arkeologer i Kina tyder på ett 5 000-årigt recept där ingredienser från öst och väst mixats, uppger forskare.

Fynden utgör det äldsta beviset för öltillverkning i Kina. De visar också att människorna i trakten redan för 50 sekler sedan behärskade en avancerad ölbryggningsteknik, enligt studien som publiceras i den amerikanska tidskriften PNAS.

Forskarna hittade gula, glimmade rester i de vida kärlens öppningar, och analyser avslöjar ingredienserna: durra, hirs, korn, rotknölar samt en sydostasiatisk växt som är känd under namnet Jobs tårar.

– Upptäckten av korn är en överraskning, säger Jiajing Wang på Stanforduniversitetet i Kalifornien och tillägger att det är det äldsta beviset för spannmålsslaget som hittats i arkeologiskt material från Kina.

Tidigt korn

– Detta ölrecept tyder på en mix av kinesiska och västliga traditioner: korn från väst och hirs, Jobs tårar och rotknölar från Kina.

Studien tyder på att kornet kom till Kina kring 1 000 år tidigare än vad forskare trott. Spannmålet kan också ha använts inom öltillverkningen långt innan kornet blev allmänt spritt i jordbruket.

Vid fyndplatsen i Mijiya, nära en biflod till Weifloden i norra Kina, har arkeologerna också hittat artefakter som pekar på att filtrering och lagring av öl förekommit där.

Surt och sött

Ugnar som mycket väl kan ha använts för att hetta upp och mäska spannmålskornen hör också till upptäckterna.

Men hur smakade drycken?

– Min gissning är att ölet kan ha smakat lite surt och lite sött. Den sura smaken kom från jästa spannmålskorn och den söta från rotknölar, säger Jianjing Wang.

Bryggdes under Yangshaokulturen
Öltillverkningen utfördes av människor som levde under Yangshaokulturen, en jordbrukskultur som existerade i Kina kring 5 000-3 000 år före Kristus.
Den målade keramiken, varav en stor samling finns på Östasiatiska museet i Stockholm, präglar perioden.
Den svenska geologen och arkeologen Johan Gunnar Andersson, kallad Kina-Gunnar, upptäckte rester av kulturen i byn Yangshao i Henanprovinsen 1921.
Källa: Nationalencyklopedien, tidskriften Populär historia.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024