loadingDe övre bilden, från den 16 augusti 2013, visar tillverkning av förgiftad blodtofu med hjälp av färglös formaldehyd, och den nedre bilden visar blodtofu. Över 220 000 kilo blodtofu, en kinesisk delikatess, blandades med det giftiga ämnet under de senaste fyra månaderna i Henanprovinsen, och såldes för 470 000 yuan på olika marknader. (Bild från Sina Weibo)
De övre bilden, från den 16 augusti 2013, visar tillverkning av förgiftad blodtofu med hjälp av färglös formaldehyd, och den nedre bilden visar blodtofu. Över 220 000 kilo blodtofu, en kinesisk delikatess, blandades med det giftiga ämnet under de senaste fyra månaderna i Henanprovinsen, och såldes för 470 000 yuan på olika marknader. (Bild från Sina Weibo)
Utrikes

220 000 kilo förgiftad blodtofu tillverkades i Henan

Epoch Times, Shannon Liao

Över 220 000 kilo blodtofu, en kinesisk delikatess, har blandats med det giftiga ämnet formaldehyd under de senaste fyra månaderna. Det skedde i Henanprovinsen, och tofun såldes för 470 000 yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) på olika marknader.

”Tofu” är egentligen missvisande. Rätten är gjord på djurblod, vanligen från grisar eller ankor, som har stelnat genom att man har hettat upp det med salt och socker. Den är ofta en del av maträtten hotpot eller sauterade grönsaksrätter, och är högt uppskattad eftersom den är rik på järn.

Men när som i det här fallet formaldehyd, som används i bland annat nagellack, mattor och till balsamering, blandas ner i blodtofun blir den skadlig. Formaldehyden kan skada lever och njurar och försämra fertiliteten hos kvinnor och mäns sexualfunktioner. Det kan även leda till missbildningar eller till och med dödsfall hos barn i moderlivet.

Mannen som ligger
bakom blodtofun kallas för Cao i medierna. Han och hans fru sålde tidigare sojaprodukter, innan han köpte en djurblodsfabrik för 5 000 yuan i Jiangxiprovinsen, enligt statliga Zhengzhou Evening News från Henanprovinsen. Cao började producera i genomsnitt 500 kilo förgiftad blodtofu om dagen.

Fabriken var i själva verket en bondgård som opererade utan tillstånd, med två kärl för att koka blod och tre kar för kylning av blodblocken. Cao köpte färskt boskapsblod för 0,2 yuan halvkilot från ett muslimskt livsmedelsföretag i Henan. Sedan tillsatte han formaldehyd för att bevara och förbättra utseendet på blodet. Vid varmt väder användes det även för att hindra blodet från att stelna för snabbt.

Cao sade till media att han visste att formaldehyd är oätligt och skadligt för människokroppen, så när han gjorde blodtofu till familjen hade han inte i det.

Enligt Cao är förgiftad blodtofu ljusare rött och mörare, och håller längre. Normal blodtofu fastnar också lättare i tänderna, medan giftig blodtofu inte gör det. Den förgiftade tofun har mindre fibrer. När man kramar den så blir hela handen röd, medan normal blodtofu bara lämnar ett litet rött spår.

Fyra affärsmän, inklusive Cao, har dömts till mellan tre och sju års fängelse och fått betala mellan 30 000 och 100 000 yuan i böter för att ha handlat med den förgiftade blodtofun.

Enligt artikeln i Zhengzhou Evening News finns den här typen av förgiftad blodtofu fortfarande på lokala marknader i Henan.

Översättning av Frank Fang och Billy Xu.

Melamin i mjölk i Kina

VIDEO: Så här tillverkas falska hönsägg i Kina

”Zombiekött” och te med gummibollar bland fjolårets kinesiska matskandaler

Mest lästa

Rekommenderat

loadingDe övre bilden, från den 16 augusti 2013, visar tillverkning av förgiftad blodtofu med hjälp av färglös formaldehyd, och den nedre bilden visar blodtofu. Över 220 000 kilo blodtofu, en kinesisk delikatess, blandades med det giftiga ämnet under de senaste fyra månaderna i Henanprovinsen, och såldes för 470 000 yuan på olika marknader. (Bild från Sina Weibo)
De övre bilden, från den 16 augusti 2013, visar tillverkning av förgiftad blodtofu med hjälp av färglös formaldehyd, och den nedre bilden visar blodtofu. Över 220 000 kilo blodtofu, en kinesisk delikatess, blandades med det giftiga ämnet under de senaste fyra månaderna i Henanprovinsen, och såldes för 470 000 yuan på olika marknader. (Bild från Sina Weibo)
Utrikes

220 000 kilo förgiftad blodtofu tillverkades i Henan

Epoch Times, Shannon Liao

Över 220 000 kilo blodtofu, en kinesisk delikatess, har blandats med det giftiga ämnet formaldehyd under de senaste fyra månaderna. Det skedde i Henanprovinsen, och tofun såldes för 470 000 yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) på olika marknader.

”Tofu” är egentligen missvisande. Rätten är gjord på djurblod, vanligen från grisar eller ankor, som har stelnat genom att man har hettat upp det med salt och socker. Den är ofta en del av maträtten hotpot eller sauterade grönsaksrätter, och är högt uppskattad eftersom den är rik på järn.

Men när som i det här fallet formaldehyd, som används i bland annat nagellack, mattor och till balsamering, blandas ner i blodtofun blir den skadlig. Formaldehyden kan skada lever och njurar och försämra fertiliteten hos kvinnor och mäns sexualfunktioner. Det kan även leda till missbildningar eller till och med dödsfall hos barn i moderlivet.

Mannen som ligger
bakom blodtofun kallas för Cao i medierna. Han och hans fru sålde tidigare sojaprodukter, innan han köpte en djurblodsfabrik för 5 000 yuan i Jiangxiprovinsen, enligt statliga Zhengzhou Evening News från Henanprovinsen. Cao började producera i genomsnitt 500 kilo förgiftad blodtofu om dagen.

Fabriken var i själva verket en bondgård som opererade utan tillstånd, med två kärl för att koka blod och tre kar för kylning av blodblocken. Cao köpte färskt boskapsblod för 0,2 yuan halvkilot från ett muslimskt livsmedelsföretag i Henan. Sedan tillsatte han formaldehyd för att bevara och förbättra utseendet på blodet. Vid varmt väder användes det även för att hindra blodet från att stelna för snabbt.

Cao sade till media att han visste att formaldehyd är oätligt och skadligt för människokroppen, så när han gjorde blodtofu till familjen hade han inte i det.

Enligt Cao är förgiftad blodtofu ljusare rött och mörare, och håller längre. Normal blodtofu fastnar också lättare i tänderna, medan giftig blodtofu inte gör det. Den förgiftade tofun har mindre fibrer. När man kramar den så blir hela handen röd, medan normal blodtofu bara lämnar ett litet rött spår.

Fyra affärsmän, inklusive Cao, har dömts till mellan tre och sju års fängelse och fått betala mellan 30 000 och 100 000 yuan i böter för att ha handlat med den förgiftade blodtofun.

Enligt artikeln i Zhengzhou Evening News finns den här typen av förgiftad blodtofu fortfarande på lokala marknader i Henan.

Översättning av Frank Fang och Billy Xu.

Melamin i mjölk i Kina

VIDEO: Så här tillverkas falska hönsägg i Kina

”Zombiekött” och te med gummibollar bland fjolårets kinesiska matskandaler

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024